Изложбата живопис След лятото на Долорес Дилова ще бъде открита на 10

...
Изложбата живопис След лятото на Долорес Дилова ще бъде открита на 10
Коментари Харесай

Изложбата живопис След лятото откриват във Варна

Изложбата живопис " След лятото " на Долорес Дилова ще бъде открита на 10 октомври във Варна.

Хубави летни мемоари. Нужни са ни, с цел да преживеем зимата. В това е уверена Долорес Дилова, с чиято галерия варненската изложба A&G Art Meeting открива новия си сезон.

По Северното крайбрежие са обичаните места на авторката към този момент 25 години. И всякога неудържимо я притеглят. Складовете, къщите, пристанището в Каварна, Болата.. Пустите плажове, златно-медните залези, които се изливат във водата, неизменимите самотни чадъри със силуети на хора... Отново и още веднъж ги рисува, и все остава нещо премълчано, една загадка за разгадаване. 

Умелото живописване кара платната и да излъчват светлина, художничката я търси, стреми се към нея с всяка мазка на четката. 

Тюркоазът е един от цветовете на Долорес Дилова, тя обича също златното и сребърното, не употребява черно и бяло.  

Художественият и свят е съразмерен, той не е фрапантен, от него лъха тръпчива потиснатост, която те обгръща чувствено и предизвика сетивата ти. Има известна откъснатост от действителния пейзаж, едно надграждане, тъй като Дилова отива в търсенията си оттатък действителността. Тя преподрежда интериора в картините си съгласно своята хармония – прибавя предмети, драперии, въздух, страсти, още тюркоаз...И е мощен аранжор. И почтен актьор, за който най-истинско и трайно остава единствено надълбоко претърпяното, това, което е минало през сърцето и душата ти, с цел да добие форма върху платното. 

Притегателни са тихите пространства на Долорес Дилова, наречени " следлято ".  

Не пропускайте тази изискана, естетска галерия на един от най-хубавите ни модерни живописци. 

Долорес Дилова е родена през 1960 година в Плевен. Дъщеря е на художника Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Наследила светоусещането и гения на своя татко, още на седемгодишна възраст тя става притежател на премия от конкурс за детски рисунки в Италия, с ръководител на журито Хенри Мур.

Долорес Дилова приключва Художествена академия – София, компетентност “Живопис " при проф. Иван Кирков. Участвувала е в изложения в Австрия, Франция, Съединени американски щати, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и други Има голям брой независими изложения у нас и в чужбина.

Долорес Дилова е притежател на първа премия в състезанието “Млад живописец " – 1987 година и премията на състезанието “Човекът и морето " – 1988 година, “Изложба на годината " за 1998 година, Голямата премия на СБХ на Биенале на дребната форма, 2008 година, номинирана за националната премия " В. Димитров – Майстора " 2013 година, Голямата премия за живопис на Биенале “Приятели на морето ", Бургас 2014.

Нейни произведения има в НХГ и в други галерии в страната, а също по този начин и в частни галерии и сбирки във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, Съединени американски щати, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария и други

От 1993 година е основател и учител в Частната академия по изобразително изкуство “Жул Паскин ". През 1997 година печели конкурс и специализира в Париж, Франция. През 2003 година е една от основателките на ЖЕНСКА ЛИБЕРАЛНА МРЕЖА в България, а от 2011 година е член на УС на Съюза на българските художници и ръководител на УС на фондация " Поддържане на изкуството в България ".

Долорес Дилова живее и работи в София.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР